1397/11/16 09:28
بهبود بیماری ام.اس (M.S) با مصرف ماهی
ام.اس چیست؟
ام.اس یکی از بیماریهای شایع این روزها شده است که از آن بهعنوان مرگ خاموش یاد میکنند. "مالتیپل اسکلروزیس" بیماری سیستم عصبی مرکزی است که ارتباط بین مغز و دیگر بخشهای بدن را تحت تأثیر قرار میدهد. در ام.اس، سیستم ایمنی بدن به میلینها حمله میکند. میلین، مادهی سفید ساختهشده از چربیای است که به عنوان غشا، اعصاب را جدا کرده و از آنها محافظت میکند. ام.اس میتواند پیامهای بین مغز و دیگر قسمتهای بدن را مختل کند. علائم ام.اس شامل خستگی، بیحسی، مورمور شدن یا مشکل در راه رفتن است. اولین اپیزود علائم ام.اس، که حداقل 24 ساعت ادامه مییابند، بهعنوان سندروم ایزولهی بالینی شناخته میشوند. متأسفانه در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای ام.اس وجود ندارد.
اثرات خوردن ماهی بر روی بیماری ام.اس
نتایج یک تحقیق بینالمللی نشان میدهد که خوردن حداقل یکبار ماهی در هفته میتواند بهصورت محسوسی با کاهش خطر بیماری مالتیپل اسکلروزیس(ام.اس) مرتبط باشد. این یافتهها نشان میدهند که اسید چرب امگا-3 در ماهی میتواند نقش مؤثری در این رابطه داشته باشد. آکادمی نورولوژی آمریکا در این خصوص میگوید: خوردن ماهیای که حاوی اسیدهای چرب امگا 3 باشد فواید متنوعی برای سلامت دارد. خوردن منظم ماهی و استفاده از مکملهای روغن ماهی، میتواند خطر ام.اس را کاهش دهد. نتایج این پژوهش نشان داد افرادی که در مقایسه با آنهایی که کمتر از سه بار در ماه ماهی میخوردند، 45 درصد کاهش خطر ام.اس یا سندروم ایزولهی بالینی داشتند.
امگا-3 ماهی و بیماری ام اس
ازآنجاییکه PUFA های امگا-3 دارای خاصیت عصب محافظتی و اثرات ضدالتهابی هستند، دو مکانیسم بیولوژیکی مهم در درمان ام.اس را فراهم می کند که درنتیجه مصرف بیشتر امگا-3 PUFA میتوانند در برابر پیشرفت MS مؤثر واقع شود.
ویتامین D وB12 ماهی و بیماری ام.اس
ویتامن D و ویتامین B12 دو ویتامین مهم درروند بهبود ام.اس است که به فراوانی در ماهی یافت میشود. آزمایشات نشان داده است که میزان ویتامین B12 در مایع مغزی- نخاعی بیماران MS کم است. ویتامین B12 وظیفه نگهداری از غلاف میلین (غلاف دربرگیرندهی سلولهای عصبی) را بر عهده دارد و کمبود ویتامین B12 باعث تخریب غلاف میلین میگردد. اگر کمبود جدی باشد، تخریب مغز روی میدهد و علائم MS مشاهده میگردد. تحقیقات نشان داده است که کمبود ویتامینD موجب تشدید و بدتر شدن علائم بیماری MS میگردد، ویتامین D با عنصر کلسیم جذب میشود و از شکستگی استخوان جلوگیری میکند و تورم و التهاب را کم میکند.
سلنیوم ماهی و بیمار ام.اس
سلنیوم یک عنصر معدنی ضروری است. این عنصر یک آنتیاکسیدان میباشد. تحقیقات نشان داده که استرس ایجادشده بهوسیله رادیکالهای آزاد موجود در بدن، میتواند بیماری MS را به وجود آورد. مشاهدهشده که در بیماران MS ، میزان سلنیوم موجود در خون کم میباشد. از این نظر سلنیوم نیز برای بیماران MS مفید میباشد.
نویسنده: خانم مهندس سکینه ابراهیمی، کارشناس ارشد شیلات
ام.اس یکی از بیماریهای شایع این روزها شده است که از آن بهعنوان مرگ خاموش یاد میکنند. "مالتیپل اسکلروزیس" بیماری سیستم عصبی مرکزی است که ارتباط بین مغز و دیگر بخشهای بدن را تحت تأثیر قرار میدهد. در ام.اس، سیستم ایمنی بدن به میلینها حمله میکند. میلین، مادهی سفید ساختهشده از چربیای است که به عنوان غشا، اعصاب را جدا کرده و از آنها محافظت میکند. ام.اس میتواند پیامهای بین مغز و دیگر قسمتهای بدن را مختل کند. علائم ام.اس شامل خستگی، بیحسی، مورمور شدن یا مشکل در راه رفتن است. اولین اپیزود علائم ام.اس، که حداقل 24 ساعت ادامه مییابند، بهعنوان سندروم ایزولهی بالینی شناخته میشوند. متأسفانه در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای ام.اس وجود ندارد.
اثرات خوردن ماهی بر روی بیماری ام.اس
نتایج یک تحقیق بینالمللی نشان میدهد که خوردن حداقل یکبار ماهی در هفته میتواند بهصورت محسوسی با کاهش خطر بیماری مالتیپل اسکلروزیس(ام.اس) مرتبط باشد. این یافتهها نشان میدهند که اسید چرب امگا-3 در ماهی میتواند نقش مؤثری در این رابطه داشته باشد. آکادمی نورولوژی آمریکا در این خصوص میگوید: خوردن ماهیای که حاوی اسیدهای چرب امگا 3 باشد فواید متنوعی برای سلامت دارد. خوردن منظم ماهی و استفاده از مکملهای روغن ماهی، میتواند خطر ام.اس را کاهش دهد. نتایج این پژوهش نشان داد افرادی که در مقایسه با آنهایی که کمتر از سه بار در ماه ماهی میخوردند، 45 درصد کاهش خطر ام.اس یا سندروم ایزولهی بالینی داشتند.
امگا-3 ماهی و بیماری ام اس
ازآنجاییکه PUFA های امگا-3 دارای خاصیت عصب محافظتی و اثرات ضدالتهابی هستند، دو مکانیسم بیولوژیکی مهم در درمان ام.اس را فراهم می کند که درنتیجه مصرف بیشتر امگا-3 PUFA میتوانند در برابر پیشرفت MS مؤثر واقع شود.
ویتامین D وB12 ماهی و بیماری ام.اس
ویتامن D و ویتامین B12 دو ویتامین مهم درروند بهبود ام.اس است که به فراوانی در ماهی یافت میشود. آزمایشات نشان داده است که میزان ویتامین B12 در مایع مغزی- نخاعی بیماران MS کم است. ویتامین B12 وظیفه نگهداری از غلاف میلین (غلاف دربرگیرندهی سلولهای عصبی) را بر عهده دارد و کمبود ویتامین B12 باعث تخریب غلاف میلین میگردد. اگر کمبود جدی باشد، تخریب مغز روی میدهد و علائم MS مشاهده میگردد. تحقیقات نشان داده است که کمبود ویتامینD موجب تشدید و بدتر شدن علائم بیماری MS میگردد، ویتامین D با عنصر کلسیم جذب میشود و از شکستگی استخوان جلوگیری میکند و تورم و التهاب را کم میکند.
سلنیوم ماهی و بیمار ام.اس
سلنیوم یک عنصر معدنی ضروری است. این عنصر یک آنتیاکسیدان میباشد. تحقیقات نشان داده که استرس ایجادشده بهوسیله رادیکالهای آزاد موجود در بدن، میتواند بیماری MS را به وجود آورد. مشاهدهشده که در بیماران MS ، میزان سلنیوم موجود در خون کم میباشد. از این نظر سلنیوم نیز برای بیماران MS مفید میباشد.
نویسنده: خانم مهندس سکینه ابراهیمی، کارشناس ارشد شیلات